İçeriğe geç

Soğuk Kelimesinin Kökü Nedir

Sıcak kelimesinin kökü nedir?

sıcak – Nisanyan Sözlüğü. Türkçe-Türkçe issicek veya ıssıcak kelimesinden türemiştir ve “sıcak, ısı” anlamına gelir. Bu kelime, aynı anlama gelen Türkçe-Türkçe issi kelimesinden, Türkçe-Türkçe eki +çAk ile türemiştir.

Dingin kelimesinin kökü nedir?

“Dinlemek” fiilinden türetilen “dingin” kelimesi tamamen Türkçedir. 14. yüzyıldan beri kullanılan bu kelime sakin, sessiz, içe dönük anlamına gelir. Kelimenin bir diğer anlamı ise güçsüz ve hiç gücü kalmamış kişidir.

Ateş kelimesinin kökü nedir?

Bu kelime, aynı anlama gelen Orta Farsça ātarş veya ātaş kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Avestan’da aynı anlama gelen ātarş gen’dir. āthrō kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime, Avestan fiili ātar’dan türemiştir – “yakmak, tutuşturmak”.

Kelime kelimesinin kökü nedir?

Etimoloji. Kelime kelimesi, “söylenen, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kalima(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

Soğukun kökü nedir?

soğuk – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe soġık “soğuk” kelimesinden türemiştir. Bu kelime Eski Türkçe fiil soġı- ile Eski Türkçe eki +Uk’dan türemiştir. Daha fazla bilgi için Soğutma makalesine bakın.

Güneş kelimesinin kökü nedir?

Güneş – Nisanyan Sözlüğü. Orta Türkçe küneş “güneş” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçede yazılı örneği olmayan *küne- “güneş ışığı, aydınlatma” biçiminden, Türkiye Türkçesi eki +Iş ile türemiştir. Bu biçim, Eski Türkçe kün “gün” sözcüğünden, Türkiye Türkçesi eki +(g)A- ile türemiştir.

Su kelimesinin kökü nedir?

Türkçede su kelimesinin kökeni Eski Türkçe sub veya suv kelimelerine dayanır. Orijinal hali sub olan kelime 9. yüzyılda suw’a dönüşmüştür. Son sesteki dudak, suvar-, süvar-, liquid, liquid gibi türevlerde korunmuştur.

Derece kelimesinin kökü nedir?

y n = x eşitliğini sağlayan sayıya, birden büyük bir tam sayıdır. Derecenin kökü olarak adlandırılır ve y = x n olarak gösterilir. Başka bir deyişle; sayının. Derecenin kökü, kendisiyle çarpılarak elde edilen sayıdır.

Tuzlu kelimesinin kökü nedir?

Oysa “milh” kök kelimesi “tuz” anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bu kökten türeyen “melih, meliha” kelimesi “tuzlu”, “melahat” kelimesi ise “tuzluluk” anlamına gelmektedir.

Ay Türkçe kökenli mi?

Ay – Nişanyan Sözlüğü. Eski Türkçe āy kelimesinden türemiştir, “gök cismi ve zaman birimi”.

Yıldırım Türkçe kökenli mi?

Yıldırım ismi Türk kökenli bir isim olup “hızlı ve güçlü” anlamına gelmektedir.

Gün hangi kökenli?

Menşei. Osmanlı Türkçesi كون‎, Eski Türkçe kün‎ (kün).

Işık kelimesinin kökü fiil mı?

Işık – Nisanyan Sözlüğü. Eski Türkçe yasuk “ışık, güneş” kelimesiyle ilişkilidir. Bu kelime Eski Türkçe fiil yasu – “parlamak”tan ve Eski Türkçe eki +Uk’dan türemiştir.

Asansör kelimesinin kökü nedir?

Asansör kelimesi Fransızca “ascenseur” kelimesinden türemiştir.

Evlilik kelimesinin kökü nedir?

marry- – Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe evlēn fiilinden türemiştir – “bir ev edinmek”. Bu fiil Eski Türkçe evlē fiilinden türemiştir – “bir yuva sağlamak”.

Sıcak da ünlü düşmesi var mı?

Türkçede ön sesteki ünlü düşmesi düzensizdir. Ancak, düşüşün nüfuz eden ünsüzlerin etkisi nedeniyle görüldüğü genel olarak kabul edilmektedir. Isıcak>sıcak, ısıtma>sıtma, ısırma>ırga>sızga, ışan>şan (güven, inanmak), junge>ulan>lan (argo), umut>cesaret, vb.

Eski Türkçede sıcak ne demek?

Eski Anadolu Türkçesi üzerine yapılan bilimsel çalışmalarda, “sıcak” anlamında kullanılan iki kelime göze çarpmaktadır: issi ve ıssı. Tarama Sözlüğü’ne ve birçok bilimsel çalışmaya göre, yalnızca issi; Bazı bilimsel çalışmalara göre, yalnızca Issi vardır.

Kelimenin kökü ne demek?

Dildeki varlıkların karşılığı olan kelimelerdir. Tek başlarına kullanılabilirler: ​​house, stone, hand, water, vb. Örnek: paint < paint kelimesine “-mak” ekini ekleyebiliriz.

Derece kelimesinin kökü nedir?

y n = x eşitliğini sağlayan sayıya, birden büyük bir tam sayıdır. Derecenin kökü olarak adlandırılır ve y = x n olarak gösterilir. Başka bir deyişle; sayının. Derecenin kökü, kendisiyle çarpılarak elde edilen sayıdır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Pdr Amacı Nedir

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir