Basit yargılama usulünde verilen karara itiraz nereye yapılır?
Olağan mahkeme yargılamasında verilen bir karara karşı temyiz yoluna başvurulabilir. Temyiz mahkemesi, olağan mahkeme yargılamasında kararı veren mahkemedir.
Basit yargılama usulüne itirazın kabulü üzerine açılış ne demek?
İlk aşamada verilen karara karşı olağan yargılama usulünde istinaf yoluna başvurulması halinde, hükmü veren mahkeme duruşma açarak yargılamanın devamına, yani davanın esası hakkında kanaatini bildirecek hâkim tarafından yeniden yargılama yapılmasına karar verir.
Mahkeme kararına itiraz edilince ne olur?
İtiraz başvurusu, kararı veren mahkeme tarafından incelenir. Mahkeme itirazı makul bulursa kararı düzeltir. İtirazın yersiz olduğuna karar verirse, en geç 3 gün içinde itirazı inceleyecek makamı belirler ve itirazı o makama iletir. İtiraz makamı, itirazı inceledikten sonra karar verir.
Basit yargılamada istinaf var mı?
Basit yargılama usulünde verilen karara karşı genel hükümlere göre doğrudan doğruya istinaf (şikâyet) yoluna başvurulması mümkün değildir. CMK m. 252’de düzenlenen basit istinaf ile olağan istinaf arasındaki fark nedir?
Basit yargılama usulünde deliller ne zamana kadar sunulur?
Basit yargılama usulüne tabi olan tazminat davalarında ise davacının delil sunma süresi, davanın açılmasıyla sona erer.
Basit yargılama usulünde dosya kaç kez yenilenebilir?
Dosyası takipten çıkarılan bir dava ancak iki kez uzatılabilir. İkinci uzatmadan sonra tekrar (üçüncü kez) takip yapılmazsa, takibin açılmamış sayılmasına karar verilir (m. 150/6).
Basit yargılamada beraat verilir mi?
Basit yargılama usulünde yaptırımın özelliği: Asliye ceza mahkemesi, ceza yargılamasında basit yargılama usulünü uygular, CMK m.
Basit yargılamada dosya üzerinden karar verilir mi?
Olağan yargılama usulüne göre iddianamenin kabul edilmesinden sonra, para cezası ve/veya iki yıl veya daha az süreli hapis cezasını gerektiren suçlarda yargılama bazı usul hükümlerinden muaf tutulmakta ve mahkemelere duruşma yapılmaksızın dosya üzerinden karar verme imkânı tanınmaktadır.
Basit yargılama usulü kaç ayda sonuçlanır?
Ancak, olağan yargılama usulüne tabi dava ve işlerde bu süreler iki ay olarak kabul edilir.
Cezaya itiraz edince ne olur?
İtiraz kanun yolunun kullanılması, kural olarak kararın tenfizini engellemez (CMK m. 11).
İtiraz dilekçesi sonucu ne zaman açıklanır?
Yönetim Kurulu, itiraz ve bildirimleri kendisine ulaştığı tarihten itibaren en geç üç ay içinde karara bağlar.
İtiraz edilen dava ne kadar sürede sonuçlanır?
3. İtiraz usulleri ve inceleme mercileri Şüpheli ve tutuklu sanıklara ilişkin hükümler (m. 263) saklıdır (m. 268/1). Kararına itiraz edilen hâkim veya mahkeme, itirazı yerinde görürse kararını düzeltir; yerinde görmezse en geç üç gün içinde itirazı incelemeye yetkili mercie gönderir (m. 264/1).
Basit yargılama usulüne itiraz kaç gün sürer?
Basit yargılama usulünde verilen hükümlere karşı itiraz edilebilir. Süresi içinde itiraz edilmeyen kararlar kesindir (CMK m. 252/1). İtiraz süresi, ilam veya tebliğden itibaren yedi gündür ve kabul edilemez.
Basit yargılamada cevap süresi kaç gün?
Olağan yargılamada cevap süresi, davalıya başvurunun tebliğ tarihinden itibaren iki haftadır. Ancak, duruma göre bu süre içinde cevap verilmesi zorlaşırsa, mahkeme, başvurunun bu süre içinde yapılması kaydıyla, bir defaya mahsus olmak üzere iki haftaya kadar ek süre verebilir (m. 37/2).
Basit yargılamada savcı mütalaa verir mi?
TCK’nın 61. maddesinin 61. maddesinin 61. maddesinin 61. maddesinin 61. maddesinin 61. maddesinin 61. maddesinin 62. maddesinin 63. maddesinin 63. maddesinin 64. maddesinin 65 …
Basit yargılama usulünde cevaba cevap dilekçesi var mı?
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 317(3) maddesi uyarınca, olağan yargılamada dava ve cevap dilekçesi dışında cevap dilekçesi veya ikinci cevap dilekçesi verilemez.
Basit yargılama usulü kesinleşmiş dosyalarda uygulanır mı?
“Olağan yargılama” anlamında “sonuçlandı…” ifadesinin anayasaya aykırı olmadığına ve temyizin reddedildiğine karar verdi. Temyiz kuralı, olağan yargılamanın daha önce karara bağlanmış veya sonuçlandırılmış davalara uygulanmadığını öngörüyor.
Basit yargılama usulü hangi davalarda uygulanır HMK?
Basit yargılama usulü hangi yargılamalarda uygulanır, HMK.m.
Basit yargılama usulünde kaç dilekçe olur?
Bilindiği üzere, yargılamanın yazılı olarak yapıldığı davalarda, taraflar dört ayrı dilekçe sunma imkânına sahiptir. Dilekçe sunulduktan sonra, davalı bir cevap dilekçesi sunar.